Om Don Coil

donskelett-cropDon Coil växte upp i californien och gick ut Westchester High School i Los Angeles 1975. Han var mycket skicklig i olika lagsporter, surfing, kampsporter och spelade även under många år gitarr i ett band i Los Angeles trakten.

Han studerade klassisk gitarr under sina första två år på West Los Angeles Community College innan han bytte till University of California at Santa Cruz, där han studerade filosofi och psykologi med inriktning på Jungiansk djuppsykologi och öst filosofi.

Under sin studietid vid UCSC blev Don intresserad av holistisk healing och studerade dessutom örtmedicin, massage, zonterapi och homeopati. Mer som ett fritidsintresse började han behandla vänner och bekanta. Snabbt spred sig ryktet från mun till mun och folk började höra av sig och frågade efter Dons behandlingar.

Don slutade vid UCSC 1979. Eftersom han tyckte att det var roligt, intressant och bra för självkänslan att få förtroendet och privilegiet att behandla människor, återvände han till skolan för att skaffa sig de förkunskaper som krävdes för att kunna studera medicin. Hans intention var att studera traditionell medicin med speciellt inriktning på djuppsykologi/psykiatri.

Ungefär samtidigt blev en vän behandlad av en kiropraktor och Don blev genast imponerad av och övertygad om kiropraktikens förträfflighet p.g.a filosofin, traditionen, konsten och vetenskapen. Han sökte till Palmer College för kiropraktik i Iowa, det första College för kiropraktik och flaggskeppet för kiropraktisk utbildning.

Palmer College råkade just vara i färd med att köpa ett collegeområde av en oberoende, kiropraktik skola (The Northen California Chiropractic College )som kämpade för sin existens. Den låg ca 1 timme från där Don bodde. Don blev antagen till den första årskullen vid Palmer College of Chirapractic-West.

Don gick ut från PCC-W på våren 1984. Han satte upp en egen praktik i Santa Cruz.
Mellan 1986-1988 arbetade Don deltid på PCC-W som lärare och föreläsare.

Don bestämde sig för att lämna Santa Cruz temporärt. Han blev erbjuden jobb i både Australien och Italien. Han bestämde sig för Italien. Arbetet med att starta kliniken där han skulle jobba blev försenat. Don bestämde sig för att besöka en vän och kollega i Stockholm medan han väntade på att allt i Italien skulle bli klart.

Tjugo år senare arbetar och bor Don fortfarande i norra Stockholm.
Don har genom åren gått många andra kurser för att utöka sin utbildning och även mottagit diplom för traditionell kinesisk medicin. Han arbetade och studerade i Beijing vid två olika tillfällen.
Genom Carrick Institutet har Don gjort över 500 timmar med egna studier kiropraktisk neurologi. Han har hundratals timmar med kurserfarenhet av de kiropraktiktekniker han använders mest av: Sacro-occipital tekniken, Gonstead tekniken, och Applied Kinesiology. Don kan även komplettera dessa tekniker med andra så som: terminal point activator och en mängd olika justerande tekniker.
Don har nyligen ägnat det mesta av sin tid till att studera näringslära och nervernas förhållande till våra känslor. Detta för att ha möjlighet att behandla några av vår tids viktigaste behov ur hälsovårdssynpunkt; vår mentala balans.

Kiropraktikens originalfilosofi, som grundaren DD Palmer uttryckte den, baserar sig på det faktum att allting i kroppen bestäms och kontrolleras av nervsystemet. Hälsa grundar sig på en bibehållen balans i alla tre delar av den sk. hälsotriangeln: det strukturella, det kemiska och det mentala. På Kiropraktik & Wellness arbetar vi med alla dessa delar.
Läs mer om detta under fliken “Hälsotriangeln”.

Leave a Reply